فیلم های مستند سال ۲۰۲۴ که نباید از دست بدهید

فیلم های مستند سال ۲۰۲۴ که نباید از دست بدهید
آفتاب نیوز :

در آستانه اعلام فهرست کوتاه نامزد های اسکار در اینجا نگاهی داریم به برخی از بهترین مستند های سال ۲۰۲۴؛ فیلم هایی که در بزرگ ترین جشنواره های سال مانند برلیناله ساندنس کن ونیز و تلوراید درخشیده اند.

این فیلم ها ترکیبی از روایت های تکان دهنده و الهام بخش هستند؛ از آثار عمیق سیاسی گرفته تا جست و جو هایی در فراز و نشیب های یک زندگی شخصی؛ فیلم هایی درباره جدایی و پیوند دوباره دربارۀ عدالت و تلاش و دربارۀ خاطرات و تجربه های انسانی.

با ما همراه باشید تا با ۱۰ مستند برتر امسال که احتمالاً در فهرست کوتاه اسکار نیز قرار خواهند گرفت آشنا شوید.

۱. خاطرات جعبه سیاه (Black Box Diaries)

کمتر مستندی در این فهرست به اندازه فیلم تکان دهنده و تحقیقی شیوری ایتو شخصی و دردناک است. این فیلم که به نوعی مانند پتکی بر سیستم قضایی مردسالار ژاپن است داستانی تأثیرگذار از تلاش ایتو برای رسیدن به حقیقت است. ایتو خبرنگار موفقی است که در سال ۲۰۱۵ توسط رئیسش نوریوکی یاماگوچی رئیس سابق دفتر واشنگتن شبکه پخش توکیو مورد تجاوز قرار گرفت.

ایتو در سال ۲۰۱۶ شکایتی به پلیس ارائه داد و در سال ۲۰۱۷ دعوایی مدنی علیه او مطرح کرد. هر دو تلاش با ناکامی مواجه شد. برای محافظت از خود ایتو شروع به ضبط مکالماتش با دادستان ها و پلیس کرد. این فایل های صوتی همراه با واکنش های فرهنگی و رسانه ای زن ستیزانه به پرونده او ستون فقرات مستندی جامع را تشکیل می دهند که نه تنها تعصب سیستماتیک علیه بازماندگان خشونت جنسی را نشان می دهد بلکه عزم ایتو برای سکوت نکردن را نیز به تصویر می کشد.

۲. داهومی (Dahomey)

فیلم منتخب سنگال برای جوایز اسکار یکی از برترین مستند های سال نیز به شمار می آید. فیلم داهومی ساخته ماتی دیوپ اثری جذاب و در عین حال شگفت انگیز با مدت زمان ۶۸ دقیقه است که فیلم سازی واقع گرایانه را به نحو جسورانه با داستان سرایی تخیلی ترکیب می کند. این فیلم درباره تصمیم فرانسه در سال ۲۰۲۱ برای بازگرداندن ۲۶ شیء تاریخی است که در سال ۱۹۰۲ از پادشاهی داهومی به سرقت رفته و حالا به کشور بنین کنونی بازمی گردند.

این سفرِ بازگشت با دقت توسط دیوپ به تصویر کشیده شده است؛ کارگردانی که پیش تر با فیلم مهاجرتی خود با عنوان «آتلانتیک» مورد تحسین گسترده قرار گرفته بود. دیوپ به شیء بیست وششم صدایی خشن و اسرارآمیز می بخشد و آن را وادار می کند تا درباره بازگشت به خانه فکر کند. همچنین دیوپ به صدای جوانان بنین گوش می دهد که میان دو احساس مردد هستند: شادی برای بازگشت این اشیاء یا خشم از بازگرداندن تنها بخشی کوچک از هزاران میراث دزدیده شده.

دیالوگ های تخیلی میان این اشیاء باعث می شود این مستند به اثری زنده جذاب و خیال انگیز تبدیل شود.

۳. دختران (Daughters)

فیلم «دختران» به کارگردانی ناتالی رائه و آنجلا پتن که برنده جایزه تماشاگران جشنواره فیلم ساندنس امسال شد دربارۀ رقص و خانواده است. برای چهار دختر سیاه پوست کوچک رقصیدن با پدرانشان کار ساده ای نیست؛ چرا که پدرانشان در زندان هستند. اما به لطف برنامه ای منحصر به فرد به نام «رقص پدر و دختر» در یک مرکز اصلاح و تربیت در واشنگتن دی سی این دختران می توانند برای یک روز به آنجا بیایند و چند ساعت عادی را با پدران خود بگذرانند. در این مستند رائه و پتن تیم قدرتمندی تشکیل می دهند. رائه با سکوت صحنه هایی صمیمی و بی نهایت زیبا را فیلم برداری می کند در حالی که پتن بنیان گذار سازمان «دختران برای تغییر» به ترس ها و نگرانی هایی که دختران و پدران در آماده شدن برای روز خاص خود احساس می کنند می پردازد.

«دختران» هرچند مستندی ساده و به سبک مشاهده گر است اما احساسی عمیق و تکان دهنده ایجاد می کند به ویژه وقتی که می بینیم نسل های مختلف خانواده دستانشان را در هم گره می کنند و در حرکت رقصی آرام با یکدیگر سهیم می شوند.

۴. ارنست کول: گمشده و پیدا شده (Ernest Cole: Lost and Found)

از مستند عمیق «لومومبا: مرگ یک پیامبر» گرفته تا اثر برنده جایزه اسکارش با عنوان «من سیاه پوستِ تو نیستم» رائول پک همیشه با سبکی خاص شخصیت های برجسته تاریخ سیاه پوستان را به تصویر کشیده است. جدیدترین سوژه او عکاس افسانه ای اهل آفریقای جنوبی ارنست کول است. کول که دوران آپارتاید را با شفافیتی تکان دهنده ثبت کرد به خاطر آثارش تبدیل به یک پناهنده دائمی شد.

در این مستند صدای ارنست کول به زیبایی توسط لاکیت استنفیلد (بازیگر نامزد جایزه اسکار) روایت می شود. پک و استنفیلد با استفاده از فیلم نامه ای خلاقانه که از نوشته های خود کول و شهادت دوستانش الهام گرفته شده زندگی او را از آفریقای جنوبی تا آمریکا دنبال می کنند و عکاسی سیاه و سفید شگفت انگیز او را در مرکز توجه قرار می دهند.

۵. هیچ سرزمین دیگری (No Other Land)

این فیلم اثری تکان دهنده دربارۀ آوارگی چندین دهه ای مردم یک روستای فلسطینی است؛ فیلمی که برنده جایزه برتر جشنواره فیلم برلیناله ۲۰۲۴ نیز شد. این روستا مانند بسیاری دیگر در کرانه باختری چرخه ای دردناک را تجربه می کند: مواجهه با نیرو های نظامی متجاوز مراجعه به دادگاه برای اثبات مالکیت زمین جلوگیری موقت از نابودی به واسطه پوشش رسانه ای تجربه آرامشی کوتاه مدت و سپس بازگشت نیرو های متجاوز.

باسل عدرا سازندۀ فیلم به همراه خانواده اش این چرخه های تلخ را به مدت ۲۰ سال با دوربین های خانگی ضبط کرده اند. این تصاویر ناگوار از جمله جستجوی ساکنان میان آوار ها و تخریب اجباری مدرسه ای که کودکان در آن حضور داشتند به عنوان شواهدی غیرقابل انکار به کار گرفته شده اند تا تاکتیک های غیرانسانی رژیم اشغالگر برای ایجاد یک مرکز آموزش نظامی را نشان دهند.

۶. قطعه به قطعه (Piece by Piece)

اگر به دنبال مستندی هستید که حالتان را خوب کند «قطعه به قطعه» به کارگردانی مورگان نویل یک انتخاب عالی است. این بیوگرافی رنگارنگ و خلاقانه درباره فارل ویلیامز موسیقی دان و تهیه کننده مشهور به روشی کاملا خلاقانه و با استفاده از «لِگو» ساخته شده است. این مستند جسورانه مخاطبان را از سال های شکل گیری شخصیت ویلیامز تا دوران موفقیت های بزرگ او با روایت خودش همراهی می کند.

فیلم نه تنها خاطرات ویلیامز را بازسازی می کند بلکه تخیلات او را نیز به تصویر می کشد. برای مثال یکی از صحنه های برجسته فیلم ویلیامز را در حال شنا در اعماق دریا و ملاقات با خدای رومی نپتون نشان می دهد که سپس از آب بیرون می پرد و روی اسکله شهر زادگاهش ویرجینیا بیچ یک رقص بزرگ برگزار می کند.

در حین مرور زندگی ویلیامز بازسازی موزیک ویدئو های کلاسیک او برای آهنگ های محبوبش مانند Drop it Like It’s Hot Get Lucky و Happy نیز به نمایش درمی آید. همچنین حضور هنرمندانی مانند اسنوپ داگ جی-زی گوئن استفانی و دیگران این مستند را به تجربه ای سرشار از سرگرمی های سبک و دلپذیر تبدیل کرده است.

۷. زندگی شگفت انگیز ایبلین (The Remarkable Life of Ibelin)

اگر «قطعه به قطعه» ساخته شده تا لبخند بر لبان شما بیاورد «زندگی شگفت انگیز ایبلین» با همان سبک انیمیشنی انگار برای جاری کردن اشک ها طراحی شده است. البته این بدان معنا نیست که فیلم بنجامین ری درباره ماتس استین (مردی نروژی که با بیماری نادر دیستروفی عضلانی متولد شده بود) فقط غم انگیز است. این مستند در عین حال بسیار الهام بخش و زندگی بخش نیز هست.

«زندگی شگفت انگیز ایبلین» با رویکردی متفاوت ابتدا از دیدگاه والدین عزادار ماتس که به تازگی درگذشته است روایت می شود. سپس آنها متوجه می شوند که پسر معلولشان در دنیای مجازی بازی World of Warcraft زندگی ای غنی و پرماجرا داشته است. فیلم با استفاده از متن گفت و گو های ماتس در بازی و بازسازی محیط مجازی آن زندگی پرشور و تاثیرگذار او را به تصویر می کشد و داستانی از استقامت همدلی و ماجراجویی را روایت می کند.

۸. جداشده (Separated)

فیلم دیگری که مستند را با عناصر داستانی ترکیب می کند «جداشده» به کارگردانی ارول موریس است که تصویری خشم برانگیز و کاملا پژوهش شده از سیاست جداسازی خانواده ها در دوران دولت ترامپ را ارائه می کند. سیاست «تحمل صفر» ترامپ در سال ۲۰۱۷ به شدت اجرا شد و عمدتاً خانواده های پناه جوی کشور های در معرض خطر مانند گواتمالا السالوادور و هندوراس را هدف قرار داد.

با مصاحبه هایی با مقامات پیشین دولت مانند الین دوک و جاناتان وایت و همچنین خبرنگار جیکوب سوبوروف که کتاب او الهام بخش موریس برای ساخت این فیلم بود واقعیت هولناک این سیاست و حواشی بی رحمانه آن آشکار می شود. موریس به طور ماهرانه ای این شهادت ها را با صحنه هایی از بازیگران که نقش مهاجران در حال عبور از مرز و جداسازی را بازی می کنند ترکیب کرده است.

۹. نیشکر (Sugarcane)

این فیلم که برنده جایزه بهترین کارگردانی مستند در جشنواره ساندنس ۲۰۲۴ شد به کارگردانی جولیان بریو نویزکت و امیلی کَسی تحقیقی تکان دهنده درباره تاریخ دردناک سیستم مدارس شبانه روزی بومیان کانادا است. داستان این مستند پس از کشف قبر های بی نشان در نزدیکی مدرسه شبانه روزی سنت جوزف شکل می گیرد و با سه روایت متفاوت که به ماهیت این تدفین ها پاسخ می دهند به هم متصل می شود: تحقیقات ملت ویلیامز لیک خاطرات دردناک ریک گیلبرت رئیس پیشین ملت های بومی و داستان جولیان (یکی از کارگردانان فیلم) و پدرش.

این روایت های تلخ جنایات ویرانگر سیستم مدارس شبانه روزی را بازگو می کنند: جدایی های اجباری از خانواده و سوءاستفاده های جسمی و جنسی که زندگی بومیان را برای همیشه تحت تأثیر قرار داده یا نابود کرده است. این شهادت های دردناک با فیلم های آرشیوی تبلیغاتی مدارس و مواجهه ای صمیمانه میان یکی از شاهدان و یک کشیش ترکیب شده است تا نشان دهد چگونه جامعه ای زخم خورد اما هرگز نشکست.

۱۰. اتحادیه (Union)

کارگردانان برت استوری و استیون ماینگ در مستند شجاعانه خود با عنوان «اتحادیه» قدرت سازماندهی جمعی را به تصویر می کشند. این مستند داستان کارگران سابق و فعلی انبار آمازون در استاتن آیلند را دنبال می کند که تلاش می کنند اتحادیه کارگری آمازون را تشکیل دهند.

تمرکز اصلی فیلم بر روی کریس اسمالز یک سازمان دهنده پرشور است که در سال ۲۰۲۰ به دلیل برنامه ریزی و شرکت در اعتصاب به دلیل شرایط ایمنی دوران همه گیری از آمازون اخراج شد. این مستند به جای رویکرد ملودرام روایتی بی پرده و دقیق از مسیر کند و سیستماتیک لازم برای سازمان دهی را ارائه می دهد.

علاوه بر ثبت تظاهرات پرشور فیلمسازان جلسات طولانی ویدئویی و مناظرات دقیق اعتصاب کنندگان درباره رویکردهایشان را به تصویر می کشند. این فیلم نشان می دهد که برای ساختن یک «اتحاد» با چه مشکلات بزرگی باید دست و پنجه نرم کرد و مخالفان اتحاد چه تاکتیک ها و توطئه هایی برای شکستن آن به کار می برند.

فیلم های مستند سال ۲۰۲۴ که نباید از دست بدهید

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "فیلم های مستند سال ۲۰۲۴ که نباید از دست بدهید" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "فیلم های مستند سال ۲۰۲۴ که نباید از دست بدهید"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه