مریم فکری: 17 روز که بگذرد، یک فصل از سال 1403 به پایان می رسد و بازنشستگان نگاه شان تنها به خبرهایی بلاتکلیف از زمان اجرای همسان سازی حقوق است. متناسب سازی حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران از محل افزایش مالیات بر ارزش افزوده، تکلیف برنامه هفتم توسعه است که بایستی از ابتدای امسال اجرایی شود. اما با وجود گذشت نزدیک به دو ماه از سال، نه برنامه هفته به مرحله اجرایی رسیده و نه تکلیف همسان سازی حقوق بازنشستگان روشن شده است.
داود منظور، رییس سازمان برنامه و بودجه در تازه ترین اظهارنظر درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان گفته است: حقوق یک بخشی از بازنشستگان توسط صندوق های دولتی و بخشی دیگر توسط صندوق های غیردولتی پرداخت می شود. در قانون برنامه توسعه هفتم برای بخش های دولتی بودجه ای در نظر گرفتیم تا به صورت مداوم و بدون خلل حقوق پرداخت شود؛ به طوری که در سال اول 40 درصد و در دو سال بعد هم 60 درصد اجرایی شود که منابع آن در قانون بودجه امسال دیده شده است.
به گفته او، در بودجه امسال یک درصد به مالیات بر ارزش افزوده اضافه کردیم تا از این محل 50 هزار میلیارد تومان به حقوق بازنشستگان اختصاص پیدا کند.
منظور تاکید کرده است: با ابلاغ قانون بودجه در حال تنظیم احکام حقوقی بازنشستگان هستیم و جلسات با صندوق های بازنشستگی شروع شده که در روزهای آینده تکمیل خواهد شد. مقدمات اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان را انجام می دهند و از ابتدای سال اجرایی خواهد شد.
رییس سازمان برنامه و بودجه در مورد بازنشستگان تامین اجتماعی هم گفته است: تامین اجتماعی در ارتباط با صدور احکام همسان سازی اقدام می کند و در قانون بودجه پیش بینی شده که دولت 130 هزار میلیارد تومان از بدهی خودش را به تامین اجتماعی پرداخت کند تا این موضوع اجرایی شود که در حال برگزاری جلسات هستیم تا نحوه پرداخت به این مبلغ نهایی شود.
پیش از این نیز وزیر کار درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان گفته بود: افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی و سایر صندوق هایی که تحت پوشش وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی بودند، اجرا، اعمال و پرداخت شد، اما در موضوع همسان سازی باید تامین منابع صورت بگیرد.
به گفته صولت مرتضوی، مجلس مبالغی را برای ما در نظر گرفته که نیازمند زمان است، اما هرچه که پرداخت شود هم در صندوق بازنشستگی و هم در سازمان تامین اجتماعی عملیاتی و اجرا خواهد شد.
او همچنین در اظهارنظر دیگری در پاسخ به این که متناسب و همسان سازی حقوق بازنشستگان با توجه به این که احکام برنامه هفتم ابلاغ نشده مانده است، چه زمانی این اتفاق خواهد افتاد، عنوان کرده؛ باید ابلاغ شود. همسان سازی زمانی که قانون ابلاغ شود، اجرا خواهد شد. حال با توجه به این که گفته می شود اصلاحیه آورده اند، آن اصلاحیه هم اصلاح شود، قطعا همسان سازی حقوق بازنشستگان از تاریخ اجرای قانون انجام خواهد بود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی متذکر شده؛ تاریخ اجرایی برنامه هفتم از ابتدای سال 1403 یعنی از اول فرودین سال 1403 خواهد بود. هرگونه اصلاحی در احکام بازنشستگان عزیز از اول فرودین 1403 اعمال می شود.
پول همسان سازی حقوق جمع شد
در این میان، علی بابایی کارنامی، نماینده مردم ساری در مجلس دوازدهم درخصوص عدم اجرای قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان گفته؛ علت عدم اجرای این مصوبه این است که بودجه به تازگی ابلاغ شده و هنوز رفع برخی ایرادات مدنظر هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت در حال انجام است.
وی در رابطه با اجرای مصوبه افزایش مالیات بر ارزش افزوده متذکر شده؛ این پولی که از فروردین و با اجرای قانون افزایش مالیات بر ارزش افزوده، جمع آوری شده و در واقع اجرای افزایش مالیات بر ارزش افزوده آغاز شده در جای دیگری هزینه نخواهد شد بلکه در یک جایی ذخیره می ماند و بعد از تصویب نهایی و اجرایی شدن قانون، پرداخت آن از محل همین درآمدها صورت خواهد گرفت.
بابایی کارنامی تصریح کرده؛ اجرای این قانون باید از اول فروردین باشد؛ چراکه تاریخ اعمال آن از 1/1 است. در واقع از هر ماهی که تخصیص ها ابلاغ و افزایش اعمال شود، مبدا اجرای آن اولین روز از سال 1403 خواهد بود.
وی تاکید کرده؛ خط قرمز ما این است که این قانون حتما اجرا شود و جزو بندهایی است که اجرای آن اجتناب ناپذیر است؛ چراکه دولت درآمد آن را اخذ کرده است و مجلس هم مشروط به اجرای این قانون با افزایش مالیات بر ارزش افزوده موافقت کرد.
نماینده مردم ساری عنوان کرده؛ بر این اساس، بعد از رفع ایرادات و ابلاغ این قانون و پیرو دستور مقام معظم رهبری که کارها زمین نماند، اعمال و تخصیص افزایش ها بعد از ابلاغ، عملیاتی خواهد شد.
تامین اجتماعی سهمی از اعتبار متناسب سازی ندارد؟
در این فضا اما چندی پیش یک گزارش منتشر شد در این رابطه که تامین اجتماعی به جز دریافت بخشی از بدهی خود از دولت، سهمی از اعتبار متناسب سازی ندارد.
بنا به این گزارش، نگاهی به تخصیص اعتبارات صندوق های بازنشستگی در سال 1403 نشان می دهد که تامین اجتماعی به جز احتمال دریافت بخشی از بدهی خود که آن هم نقدی و نقدشونده سریع نیست، سهمی از اعتبارات متناسب سازی و حمایتی دولت ندارد. این اعتبارات قرار است میان صندوق های بازنشستگی دولتی تقسیم شود.
دولت در حمایت از صندوق های بازنشستگی در بودجه 1403 مبلغ 453 هزارمیلیارد تومان اختصاص داد که 256.5 هزارمیلیارد تومان آن به صندوق بازنشستگی کشوری اختصاص دارد و 32 هزارمیلیارد تومان از این منابع برای کمک به صندوق تامین اجتماعی نیروهای مسلح در نظر گرفته شده؛ ضمناً 14.3 هزار میلیارد تومان بابت صندوق بازنشستگی فولاد و وزارت اطلاعات تعیین شده است.
در عین حال، در لایحه دولت 50 هزار میلیارد تومان کمک به متناسب سازی حقوق بازنشستگان 3 صندوق کشوری لشکری و فولاد از محل مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده است.
دولت مبلغ 130 هزار میلیارد تومان برای تادیه بدهی قطعی حسابرسی شده خود به سازمان تامین اجتماعی و متناسب سازی حقوق و نیز حفظ قدرت خرید بازنشستگان تامین اجتماعی اختصاص داده است و این تنها اعتباری است که برای این صندوق مادر در نظر گرفته شده است.
متناسب سازی برای بازنشستگان تامین اجتماعی در هاله ای از ابهام قرار گرفت
اما مجتبی حاجی زاده، فعال کارگری در رابطه متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی معتقد است: در برنامه توسعه هفتم، اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان الزام آور شده و از همان ابتدا نمایندگان مجلس این قانون را برای تمام صندوق های بازنشستگی کشوری، لشکری و تامین اجتماعی لازم الاجرا دانستند.
وی بیان کرده؛ بسیاری از بازنشستگان تامین اجتماعی در حال حاضر نگران عدم اجرای متناسب سازی برای بیمه شدگان صندوق تامین اجتماعی هستند. البته همان زمان هم وزارت کار نسبت به تامین منابع متناسب سازی برای بازنشستگان تامین اجتماعی ابراز نگرانی کرد. به هر حال این قانون در برنامه توسعه هفتم گنجانده شده و دولت باید به عدالت برای همه بازنشستگان صندوق های اجتماعی رفتار کند.
دبیر اجرایی خانه کارگر آران و بیدگل تصریح کرده؛ متاسفانه دولت با همراهی مجلس یازدهم برخلاف سیاست های ابلاغی تامین اجتماعی، بعد از اعلام مغایرت شورای نگهبان، نسبت به جزء 1 بند الحاقی 2 ماده 29 لایحه برنامه هفتم توسعه بجای رفع ایراد آن را حذف کرد و با این کار دولت را تا پایان برنامه از پرداخت بدهی حسابرسی شده معاف کرد. با این کار عملا متناسب سازی برای بازنشستگان تامین اجتماعی در هاله ای از ابهام قرار گرفت.
حاجی زاده بیان کرده؛ با حذف این موضوع عملا دولت طی پنج ساله هفتم هیچ گونه تعهدی نسبت به بازپرداخت بدهی محاسبه شده به سازمان تامین اجتماعی نخواهد داشت و کل مصوبات سال گذشته برای متناسب سازی این قشر از مستمری بگیران که با رقم 170 همت شروع و در نهایت با 130 همت مصوب شد، وضعیت نامعلومی پیدا می کند.
این فعال کارگری متذکر شده؛ نیاز بازنشستگان به متناسب سازی حقوق، نتیجه ی سیاست های کلان دولت هاست و کاهش ارزش پول ملی، وضع را به جایی رسانده که حقوق بازنشستگان سال به سال ارزش خود را از دست داده است. ضمن این که مستمری بازنشستگان که باید مطابق با ماده 96 قانون تامین اجتماعی و با توجه به افزایش هزینه های زندگی تعیین شود، همواره با این مولفه فاصله داشته است.
حاجی زاده گفته؛ نیاز به متناسب سازی حقوق بازنشستگان علاوه بر این که نتیجه سیاست های کلان است، نتیجه بی توجهی به ماده 96 قانون تامین اجتماعی و عقب نگه داشتن دستمزد از هزینه های زندگی است و مسوول این وضعیت تمام دولت ها هستند.
دبیر اجرایی خانه کارگر آران و بیدگل تاکید کرده؛ دولت باید خود را ملزم به تامین هزینه های متناسب سازی برای بازنشستگان تامین اجتماعی کند و همچنین بدهی این سازمان را پرداخت کند. باید یادمان باشد که در طول سال ها بار هزینه های بسیاری بر روی دوش سازمان تامین اجتماعی گذاشته شده است، بدون اینکه دولت ها مسیولیت خود را برای پرداخت این هزینه ها برعهده بگیرند.
حاجی زاده متذکر شده؛ عدم پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی، منابع این سازمان را محدود کرده و اکنون سازمان با ناترازی در هزینه و درآمد مواجه است و برای تامین هزینه های متناسب سازی به کمک دولت نیاز دارد.
وی تاکید کرد: بازنشستگان، به خصوص بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی مظلوم واقع شده اند. آن ها بابت سال ها بیمه پردازی، در دوران بازنشستگی، نه مستمری خوبی دارند و نه بیمه درمانی ای که بتواند هزینه های درمان آن ها را تامین کند. بیمه تکمیلی نیز نمی تواند به موقع به درد بازنشستگان بخورد! اگر متناسب سازی هم برای بازنشستگان تامین اجتماعی اجرا نشود، ظلم مضاعف در حق شان می شود.
قرار است متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی بازهم ماه ها به تعویق بیفتد؟
مروتی، بازنشسته کارگری نیز در واکنش به اظهارات اخیر رییس سازمان برنامه و بودجه، با انتقاد از این اظهارات گفته؛ آیا قرار است متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی بازهم ماه ها به تعویق بیفتد؟ آیا قرار است منتظر بمانیم تا پایان سال که دولت بخشی از بدهی خود به تامین اجتماعی را بپردازد؟
به گفته این بازنشسته، اگر قرار است همسان سازی اجرا شود باید برای همه بازنشستگان کشور بدون استثنا انجام شود.
مروتی اضافه کرده؛ حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی عموما زیر خط فقر است و این بازنشستگان بیش از سایر گروه ها به ترمیم حقوق و اجرای همسان سازی نیاز دارند. انتظار داریم تامین اجتماعی و دولت در این زمینه پاسخگو باشند و اعلام کنند که چه زمانی و براساس چه فرمولی قرار است متناسب سازی حقوق بازنشستگان کارگری کشور اجرایی شود.
223225
آب پاکی سازمان برنامه روی دست بازنشستگان کارگری؟/ بازنشستگان: فرمول متناسب سازی حقوق را اعلام کنید
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آب پاکی سازمان برنامه روی دست بازنشستگان کارگری؟/ بازنشستگان: فرمول متناسب سازی حقوق را اعلام کنید" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آب پاکی سازمان برنامه روی دست بازنشستگان کارگری؟/ بازنشستگان: فرمول متناسب سازی حقوق را اعلام کنید"، کلیک کنید.