پرخاشگری در فوتبال این روزها به یکی از اتفاقات ناخوشایند تبدیل شده است که موجب شده چهره ای زشت از فوتبال و فوتبالیست ها در جامعه تداعی شود. معضلی که هم در سطح باشگاهی و هم در سطح ملی بارها از سوی بازیکنان و حتی از سوی مربیان فوتبال شاهد آن بوده ایم.
به گزارش امسیرو، به نقل از امسیرو، این پرخاشگری ها چالشی است که موجب حاشیه سازی برای بازیکنان می شود و دود آن در چشم باشگاه ها خواهد رفت و می تواند وجهه فوتبال ملی را نیز خدشه دار کند.
درگیری علیرضا بیرانوند با داور مسابقه و پیش از دریافت کارت زرد با هشدار برای ندادن اخطار به او در دیدار تیم های پرسپولیس و تراکتور، درگیری شجاع خلیل زاده با خبرنگاران در میکسدزون ورزشگاه آزادی، درگیری کنعانی زادگان با هواداران و … از جمله موارد پرخاشگری است که در هفته های اخیر لیگ برتر شاهد آن بوده ایم.
این مساله را در سطح ملی هم در جام ملت های آسیا شاهد بودیم که مهم ترین آن در دیدار مرحله نیمه نهایی با قطر بود. بازیکنان و کادر فنی تیم ملی بارها به داور بازی اعتراض کردند و در آخر مسابقه هم درگیری مهدی طارمی با تماشاگران قطری به یکی از اتفاقات تلخ و ناشایست حضور تیم ملی در قطر تبدیل شد.
پرسش این است که چرا پرخاشگری در بین فوتبالیست ها که با دریافت رقم های میلیاردی جزو قشر متمول جامعه محسوب می شوند و در آرامش و آسایش زندگی می کنند به این حد رسیده است که با کوچک ترین اتفاقی در کوره در می روند و صحنه های زشتی را رقم می زنند.
دکتر علیرضا بهرامی روانشناسی ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار امسیرو، به مساله پرخاشگری در فوتبال ایران و ریشه یابی این موضوع پرداخت و دلایل آن را مطرح کرد.
3 مولفه کلیدی برای دستیابی به موفقیت ورزشی
وی در ابتدا بر این موضوع تاکید کرد که برای تربیت بازیکنان موفق در هر رشته و در هر سطحی 3 مولفه کلیدی وجود دارد که باید به آنها پرداخت که شامل آمادگی جسمانی، سطح مهارت فنی و سطح آمادگی ذهنی و روانی است. در فوتبال ایران در تمام سطوح چه در لیگ ها و چه در تیم های ملی تعداد مربیانی که بر مولفه سوم یعنی آمادگی روانی و مولفه روانشناختی تاکید می کنند کمتر از انگشتان دست است. در حالی حاضر به جز دو تیم پیکان و ایرا لکو هیچ کدام از تیم های لیگ برتری از حضور روانشناس در کنار خود بهره نمی برند.
پرخاشگری نوعی هیجان منفی است
علیرضا بهرامی در ادامه ضمن تعریف مفهوم پرخاشگری، به دلایل پدید آمدن آن در میان بازیکنان فوتبال اشاره کرد و گفت: پرخاشگری یک ویژگی روانشناختی است که باید دلایل و علل آن توسط روانشناسان ورزش برای مربیان و بازیکنان آگاهی بخشی شود. هر تغییری در رفتار انسان اگر رخ دهد و موجب کاهش پرخاشگری شود باید پیش از هر چیز آگاهی بخشی اتفاق بیفتد. وقتی آگاهی بخشی صورت بگیرد نگرش افراد نسبت به این موضوع تغییر پیدا می کند و در نتیجه در میدان عمل، رفتار افراد تغییر می کند و آن را کنترل می کند. پرخاشگری نوعی هیجان منفی است و باید در ورزشکاران کنترل شود.
چیزی را یاد نگرفته اند
وی افزود: توجه زیادی که در جامعه و در رسانه ها به بازیکنان فوتبال می شود، موجب ایجاد تغییراتی در حوزه روانی در بازیکنان می شود که برای بازیکنان استرس زا است. اگر بازیکنان کنترل استرس و کنترل هیجان را نیاموزند و نتوانند از هوش هیجانی خود به شکل درستی استفاده کنند شاهد این خواهیم بود که بازیکنان فوتبال بیش از هر ورزشکار دیگری به پرخاشگری روی می آورد. این آگاهی و آموزش پیش از هر چیز باید در مربیان و سپس در بازیکنان ایجاد شود.
از روانشناختی بی بهره هستند
وی ادامه داد: همانطور که تیم ها برای اصلاح نقایص جسمانی و یا ضعف های تاکتیکی از حضور مربیان متخصص آمادگی جسمانی و مربیان فنی بهره می برند باید در حوزه روانشناختی که هم از چنین برنامه ریزی هایی بهره مند باشند. همه مربیان از ویژگی های روحی و روانی صحبت می کنند اما بخش اعظم آنها برنامه ای برای این موضوع ندارند و مباحث روانشناختی امروزه یکی از مهمترین فاکتورها برای موفقیت و قهرمانی است.
حضور روانشناس در تیم ملی قطر
این استاد دانشگاه اراک ضمن تاکید بر لزوم بهره گیری از روانشناسان در تیم ها برای مقابله با چالش های ذهنی و مسایلی چون پرخاشگری در فوتبال ایران، بر حضور روانشناسان در دیگر کشورها اشاره کرد و افزود: در جام ملت های آسیا، سرمربی تیم ملی فوتبال قطر در دیدار با ایران در جام ملت های آسیا در حالی که با همکاران خود در خصوص مسایل فنی مشورت می کرد از حضور یک روانشناس خبره انگلیسی روی نیمکت بهره می گرفت و همزمان با او هم به مشورت می پرداخت. همچنین در دیدار تیم ملی ایران برابر انگلیس در جام جهانی، یکی از مطرح ترین روانشناسان انگلستان روی نیمکت این تیم نشسته بود و به مربی تیم مشورت می داد.
آمادگی روانی از آمادگی جسمانی مهم تر است
وی ادامه داد: در بازی های آسیایی هانگژو، کاروان کشور چین 12 روانشناس ورزشی داشت. کاروان عربستان 4 روانشناس ورزشی و کاروان قطر از حضور 5 روانشناس ورزشی بهره می گرفت این در حالی است که کاروان ایران هیچ روانشناسی را با خود همراه نداشت. طبق بسیاری از تحقیقات و تجربیات، در تمرینات، بیش از 80 درصد موفقیت ورزشکار منوط به آمادگی جسمانی است و کمتر از 20 درصد به آمادگی روانی بستگی دارد. اما مسابقات این چرخه برعکس می شود و 80 درصد موفقیت ورزشکاران به مهارت های روانی، تمرکز، اعتماد به نفس، کنترل استرس و خود کارآمدی مربوط می شود که لازمه آن بهره مندی از حضور روانشناسان است.
بی توجهی به آمادگی روانی در فوتبال ایران
مربیان تیم های فوتبال در ایران علی رغم اینکه به موضوعات روحی و روانی بسیار اشاره می کنند اما در عمل توجهی به این موضوع ندارند. مربیان در مصاحبه های خود به این موضوع اشاره می کنند که تیم از لحاظ روحی و روانی در شرایط خوبی نیست اما این سوال مطرح می شود که تیم ها برای حل چنین مشکلاتی چه راهکاری اتخاذ شده است؟
وی به دیدار تیم های ملی فوتبال ایران و ژاپن در جام ملت های 2019 اشاره کرد که عدم تمرکز بازیکنان ایرانی و پرخاش و حرکت آنها به سمت داور موجب شد ژاپن بتواند دروازه ایران را باز کند. این در حالی است که اگر بازیکنان، کنترل هوش هیجانی را بیاموزند قطعاً موفقیت های زیادی را به دنبال خواهد داشت.
اهمیت حضور روانشناس ورزشی
این استاد دانشگاه راه حل این موضوع را در به رسمیت شناختن روانشناسان ورزشی در تیم های ورزشی به عنوان یک ابزار کمکی دانست و تاکید کرد که مربیان و فدراسیون فوتبال باید به این نتیجه برسند که بدون توجه به هر سه مولفه آمادگی جسمانی، مهارت فنی و آمادگی روانی امکان موفقیت وجود ندارد.
اگر قهرمان می شدیم باید به علم شک می کردیم
دکتر بهرامی گفت: همه ما به عنوان یک ایرانی آرزو داشتیم که تیم ملی ایران در جام ملت های آسیا به عنوان قهرمانی دست پیدا می کرد اما این تیم در قطر قهرمان می شد باید به علم شک می کردیم چرا که فوتبال ما با علم فاصله زیادی دارد و یکی از اقداماتی که این فاصله را کم می کند بهره گیری از روانشناسان مجرب در باشگاه های فوتبال است.
وی در پایان گفت: همانطور که تیم های برای حضور در مسابقات باید پیش نیازهایی را فراهم کنند باید یک الزام هم برای حضور روانشناسان تعریف شود تا هم شانس موفقیت تیم ها بیشتر شود و هم شاهد موارد کمتری از پرخاشگری در فوتبال باشیم و قوانین بالادستی از سوی فدراسیون فوتبال می تواند به چنین امری کمک کند. در غیر این صورت شاهد خواهیم بود که تیم های ما از بین 3 مولفه موفقیت، تنها بر 2 مورد متمرکز خواهند شد و وجه سوم را نادیده می گیرند که تبعات عمیقی برای فوتبال کشور به دنبال دارد.
پایان خبر امسیرو
چرا فوتبالیست ها پرخاشگر شده اند؟ – امسیرو
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چرا فوتبالیست ها پرخاشگر شده اند؟ – امسیرو" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چرا فوتبالیست ها پرخاشگر شده اند؟ – امسیرو"، کلیک کنید.